Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

 

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

 

Müpa Partneriskola

 

 

ERASMUS+

Keresés

Szép adys siker a Szatmárnémetiben rendezett szavalóversenyen

Az alábbi cikk a Szatmári Friss Újságban jelent meg:

 

Az Egycsillagú égbolt — a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretén belül negyedik alkalommal megrendezett, iskolások vers- és prózamondó versenyét joggal nevezhetjük a vers ünnepének, hiszen ebben az évben is közel száz, Romániából és Magyarországról érkezett diák mondott verset és rövid prózát. Pénteken az I–III. és a IV–VI. osztályosok, szombaton a VII–IX. és a X–XII. osztályosok versenyeztek.

 

A szavalóverseny díjazottjai

A VII–IX. osztályosoknak (C–kategória) „Kék villogású, gyönyörű tó vagyok” (Dsida Jenő) mottóval szatmári szerzők verseiből kellett válogatniuk. Ebben a kategóriában I. helyen végzett Mészáros Cynthia (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), II. lett Moroz Hannelore (Református Gimnázium) és Telegdy Áron (Hám János Líceum), III. helyen végzett Süveg Attila (Hám János Líceum). A X–XII. osztályosok (D–kategória) „Szeretni tehozzád szegődtem” mottóval szerelmes verseket szavaltak a XX–XXI. századi magyar szerelmi lírából válogatva. Ebben a kategóriában I. díjra érdemesítette a zsűri Tóth Krisztinát (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), II. helyen végzett Énekes Edvárd (budapesti Ady Endre Gimnázium), III. díjat kapott Lukács Levente (Aurel Popp Művészeti Líceum) és Jánosi Abigél (Kölcsey Ferenc Főgimnázium). A zsűri tagjai mindkét kategóriában: Szász Piroska főtanfelügyelő helyettes, Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő, Fehér Imola, Bessenyei Gedő István dramaturg, a Harag György Társulat művészeti igazgatója, Nagy Gyula magyartanár, a zsűri elnöke és Jánk Károly magyartanár.

Értékelés

Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója a verseny után elmondta, hogy számára ez a két nap nem verseny volt, hanem a vers ünnepe. Nagy Gyula zsűrielnök néhány olyan dologra hívta fel a figyelmet, ami a versmondók számára fontos lehet a jövőre nézve, ilyen a versválasztás. Mindig az egyéniségnek megfelelő verset kell választani, fontos az, hogy a versmondó értse a verset és legyenek meg az eszközei, adottságai annak átadására. A verset fel kell építeni és a hallgató anélkül, hogy azt ismerné, kell tudja, hogy mikor van vége. Nagyon sokat számít a versmondó megjelenése, az öltözködés és a szép magyar beszéd — figyelmeztetett Nagy Gyula.

Bessenyei Gedő István szerint a versmondásnak egyetlen szabálya az, hogy nincs szabály. Sokak számára problémát jelent a modorosság. Az, aki olyan verset választ, amihez nincs érzéke, nem lesz sikeres, de mint mondta, örömmel tapasztalta, hogy ezen a versenyen nem volt probléma a versértelmezésekkel.

Jánk Károly arról beszélt, hogy amikor a költő megírja a verset, az kihűl benne. Akkor éled csak újra, amikor azt valaki elolvassa és értelmezi. Amikor azt elmondja, akkor a vers az élet része lesz.

Mivel a Magyar Kultúra Hetén mindig szerepelnek megzenésített versek, ez alkalommal Jánk Károly néhány versét adták elő a Gyermekpalota tanulói Gál Annamária zenetanár megzenésítésében. Amíg a zsűri tanácskozott, ezeket a verseket a résztvevők is megtanulhatták és együtt énekelték.

Képgaléria

« Vissza

©2020 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat