Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

 

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

 

Müpa Partneriskola

 

 

ERASMUS+

Keresés

Nemzetközi programunk: CliMates- together for the better

Novemberben már két programot is lebonyolítottunk az Erasmus+ „CliMates- together for the better“ programunkból.

November 4-8. között a németországi Neresheimban találkoztak a program koordinátorai és informatika tanárai, hogy az előttük álló két év programjait, a projekt fontos mérföldkövet elhelyezzék.

 

A legnagyobb hangsúly a készítendő alkalmazáson volt, mert ez igencsak nagy kihívás mindenkinek. Meg kell találni azt a közös programozási nyelvet, amin mind az öt résztvevő ország el tudja készíteni a saját lakóhelyére tervezett programot.

Az „App”(SustainApp) közös előkészítésé érdekében jöttünk össze az első projekt találkozóra a spanyolországi Tenerifén november 25. és december 1. között.

A workshopon elkezdtünk ismerkedni az MIT APP INVENTOR nevű programmal, mely az alapját fogja képezni a készítendő applikációnak.

Megbeszéltük a következő workshop feladatait is, melynek iskolánk ad otthon. Az a találkozó döntő jelentőségű lesz az applikáció szempontjából, tehát nagyon készülünk rá. Törökné Karakas Marianna tanárnő és Pléli Csanád 10. d osztályos tanuló, aki projektünk nagykövete, sok munkát fektetnek a program megtanulásába és begyakorlására, hogy ismereteiket Budapesten a legmagasabb színvonalon adhassak át a program többi résztvevőjének.

 

A számítógépek előtt töltött idő után lehetőségünk volt ismerkedni Tenerife természeti sajátosságaival, növény- és állatvilágával.

Jártunk a Teide hegynél (3718m), mely szomszédéival (Pico Viejo és Montaña Blanca) egy központi vulkáni tömböt alkot. A vulkán és környéke a Teide Nemzeti Park (Parque Nacional del Teide) része, amelynek területe 18 900 hektár, 2007 óta a Világörökség része. A Pico de Teide tűzhányó egyben a föld harmadik legnagyobb vulkánjának is számít. A tűzhányó utoljára 1798-ban tört ki, de a jövőben újabb kitörésekre számítanak.

 

Ellátogattunk La Laguna-ba (teljes nevén San Cristóbal de la Laguna), mely város 1999 óta a Világörökség része, Tenerife régi fővárosa, hangulatos kis utcákkal, és házacskákkal. La Lagunában egymást érik a szobrok, a paloták, és a 17-18. századi házak. San Cristóbal de la Laguna egyetemi város, a 130.000 lakosán kívül 30.000, rendkívül szerencsés diák ideiglenes otthona. A várost a 15. században alapították, míg az egyetem 1701-ben létesült. 1723-ban La Laguna elvesztette a fővárosi rangot, azóta Santa Cruz számít Tenerife fővárosának.

 

A világhírű Loro Parkban megismerkedhettünk sok különböző állatfajjal, köztük sok őshonos papagájjal is.

 

Jártunk banánültetvényen, ami nagyon érdekes volt abból a szempontból, mert Tenerife hegyeinek lejtői nem szőlővel vannak beültetve, mint nálunk, hanem banáncserjékkel és fügekaktuszokkal. Több helyen megtapasztaltuk a tenerifeiek legnagyobb környezeti problémáját, a vízhiányt is.

Az utolsó napon a sziget legnagyobb botanikus kertjében ismerkedtünk a növényvilággal.

 

                                                           Katonáné Mayer Katalin projekt koordinátor 

Képgaléria

« Vissza

©2019 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat