Keresés

Látogatás a Francia Intézetben

Az elmúlt időszakban kétszer is lehetőségünk nyílt arra, hogy ellátogassunk a Francia Intézetbe egy 20 fős csoporttal Réthelyiné Bea Krisztina tanárnőnek köszönhetően.

Február 16-án a Découvrons la France! (Fedezzük fel Franciaországot!) program keretében vehettünk részt egy rendhagyó előadáson. A könyvtár egy kis helyiségében nézhettünk meg egy interaktív műsort az Eiffel-torony történetéről, érdekes tényeiről és a róla készült művészeti alkotásokról. A körülbelül másfél órás előadás természetesen végig francia nyelven zajlott, melyet Catherine Chamfrault francia anyanyelvű tanárnő vezetett. Mindenki emlékezetében a legélesebben a teázás és a ’pain au chocolat’ elfogyasztása él, amit egy idegenvezetés követett a könyvtár többi részén.

Másodjára március 14-én mentünk a Francia Intézetbe a frankofón hónap keretein belül. Egy sanzon éneklőversenyt volt szerencsénk megnézni. Az egész műsor francia nyelven folyt magyar felirattal a kivetítőn. A kilenc 16-19 év közötti diáknak egy saját választású francia sanzont kellett elénekelni (előadni) élőzenekari kísérettel. A dalok között a Francia Intézettel és programjaival kapcsolatos promóciós videókat láthattunk. Miután az összes versenyző előadta dalát, a zsűri elvonult döntést hozni. Utána pedig egy érdekes feladatban volt részünk. A műsorvezető tíz különböző nyelven énekelte el Jacques Brel - Ne me quitte pas című dalát. A nézőknek pedig ki kellett találni ezt a tíz nyelvet. Ezután következett az eredményhirdetés. Minden versenyző értékes nyereményekben részesült, de mégis az első helyezett járt a legjobban. Ő egy egyiptomi utazást nyert két fő részére. A szokásokhoz hűen a nyertes újra elénekelte dalát. Ezzel zárult a verseny.

Összességében mindkét program felejthetetlen és új élmény volt mindannyiunk számára.

Kontra Tímea, Morvai Zsuzsanna 10.d osztályos tanulók

 

Képgaléria

« Vissza

©2018 Ady Endre Gimnázium