Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

 

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

 

Müpa Partneriskola

 

 

ERASMUS+

Keresés

Határtalanul 2018

 

            Harmadik éve, hogy sikeresen indulunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Határtalanul pályázaton.

Ebben a tanévben a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziummal együtt pályáztunk egy közös székelyföldi és Balaton-felvidéki kirándulással.

            Sikeres pályázatunk révén közel 3 millió forintot nyertünk (egy tanulóra több mint ötvenezer forintos támogatás), ezt egészítette ki a résztvevők által befizetett összeg. Kétszer ötnapos programot bonyolítottunk le, tartalmas, gazdag programmal.

            A pályázat előkészítő szakaszában a 30 részt vevő adys diák, itt az Adyban egy három órás előadáson vett részt, melynek keretében megismerkedtek a határon túli magyarság fogalmával, történetével a XX. században (napjainkig terjedően), különös tekintettel a romániai magyarság történetére (Határtalanul előkészítő óra). Szintén az előkészületekhez tartozik, hogy a gyerekek Hollander Gyöngyi tanárnő vezetésével összeállítottak egy verses-zenés összeállítást, mellyel a Székelyföldön kedveskedtünk a vendéglátó kis falu idős lakóinak.

            Ilyen előzmények után került sor az adysok utazására április 5-9 között. Az ötnapos út első megállója Nagykároly volt, ahol megtekintettük helyi idegenvezetés keretében a Károlyi-kastélyt, majd felkerestük azt a helyet, ahol Petőfi először találkozott Szendrey Júliával. Délután érkeztünk meg Szatmárnémetibe, ahol már vártak ránk testvériskolánk diákjai, tanárai, a kölcseysek. A csomagok elhelyezése, a szállásunk elfoglalása után kezdetét vette a kölcseysek által szervezett városismereti vetélkedő három óra hosszan. Itt már elkezdődhetett a két csapat egymással való ismerkedése is, a csapatbeosztás vegyítette a két iskola diákjait. A vetélkedő végén a Kölcsey Főgimnáziumba mentünk, ahol a csapatok bemutatták az elkészített feladatokat, sor került az eredményhirdetésre. Itt köszöntette az adysokat Pataki Enikő, a Kölcsey Főgimnázium igazgatónője, aki röviden be is mutatta a magyarországi diákoknak a Kölcsey múltját, jelenét. A jó hangulatú este a szálláson folytatódott.

            Másnap reggeli után, most már a két csapat együtt indult úticélunk, a Székelyföld felé. Első megállónk Kolozsvár volt, ahol a szakadó eső ellenére is megtekintettük a város fő nevezetességeit (Szent Mihály templom, Mátyás király szülőháza, fellegvár, Farkas utca, egykori városfalak), elkészítettük az első csoportképeket, majd folytattuk utunkat Nyárádszentlászló felé. A délutáni órákra szerencsére az idő is megjavult, így vidám hangulatban érkeztünk Nyárádszentlászlóra, ahol az unitárius templomnál már vártak minket vendéglátóink, illetve a templomban a megjelent idős falusiak. Itt került sor az adys diákok által összeállított kis zenés-verses „csokor” átadására, melynek végén az egyházközség vezetője, az unitárius lelkész úr mondott köszönetet és mutatta be a templom és a falu történetét a diákoknak. A program végén a diákok házi sütikkel kínálták vendéglátóinkat, miközben megtekintettük kívülről is a templomot és templomkertet, a gyerekek pedig segítettek kicsit a templomkert rendezésében is.

Szállásunk elfoglalása után jó hangulatú est következett, a sport elemeit se nélkülözve.

            Másnap reggel csodálatos idő fogadott bennünket, így jó hangulatban indulhattunk aznapi célunk, Marosvásárhely felé. Első megállónk a marosvásárhelyi Kultúrpalota volt, ahol megtekintettük a csodálatos Tükörtermet, a Bernády György életét bemutató kiállítást, benézhettünk a lenyűgöző Hangversenyterembe. Sajnos következő célunkat, a Teleki-tékát nem tudtuk megnézni az ortodox húsvét miatt.

A Városháza érintésével a Vártemplomhoz mentünk, ahol a város és a templom múltját ismertük meg, majd találkoztunk idegenvezetőnkkel, aki egy 2,5 órás program keretében körbevezetett minket Marosvásárhely fő nevezetességeit bemutatva. A séta során alkalmunk nyílt felidézni az 1990. márciusi marosvásárhelyi pogrom fő eseményeit is.

A délután a marosvásárhelyi Iskolás Sport Klubban folytatódott, ahol már várt minket ifj. Gyarmati Ferenc igazgató, a Román Birkózó Bírói Szövetség elnöke, a riói olimpia egyetlen térségbeli bírája, aki bemutatta nekünk a város sportéletét, mesélt sikereiről, riói élményeiről egy jó hangulatú beszélgetés keretében. Természetesen a sportág kipróbálása se maradt el, a beszélgetést követően átmentünk a birkózó terembe, ahol a legbátrabbak vívhattak egy meccset egymással, Gyarmati tanár úr bíráskodásával. Megköszönve tanár úr vendéglátását, buszra szálltunk és felkerestük a Székely Vértanúk emlékművét, ahol felidéztük az egykori összeesküvés történetét, megemlékeztünk a mai autonómia törekvésekről, majd megkoszorúztuk az emlékművet, elénekelve a Himnuszt.

Marosvásárhelytől elbúcsúzva visszatértünk Nyárádszentlászlóra, ahol a vacsora után nagyon jó hangulatú vetélkedőre került sor valamennyi diák részvételével.

            Vasárnap a Székelyföldön kirándultunk, felkerestük a szovátai Medve-tavat, melyet körbesétáltunk, s hogy a közösség számára is végezzünk hasznos munkát, igyekeztünk az eldobált szemeteket összeszedni a tó körül. A program a parajdi sóbánya felfedezésével folytatódott, majd kirándultunk a Sószorosba. Korondon a helyi kézműves termékek és a borvíz felfedezése tette teljessé a napot, majd visszasiettünk Nyárádszentlászlóra, ahol már vártak minket a vacsorával. Útban a szálláshely felé, Nyárádszeredán megkoszorúztuk a templom előtt Bocskai István szobrát.

            Utolsó erdélyi napunk nagy része utazással telt, hiszen több mint 700 km-t kellett megtennünk. Azért jutott még idő Torockó szépségeinek megcsodálására, Zilah belvárosára, majd Szatmárnémetiben búcsút vettünk a kölcseysektől, 340 km megtétele után pedig hazaérkeztünk Budapestre.

 

            Három hét múlva a program második részére is sor került, ezúttal a kölcseysek látogattak hozzánk.  Budapesten, az Adyban fogadtuk őket, ahol az ebédet követően bemutattuk iskolánkat, majd az adys résztvevők által szervezett városismereti vetélkedőre került sor a budai Várban. A pénteki nagy forgalom miatt a Vár mellett más látnivalókra már nem maradt idő, de ezt kárpótolja majd a kölcseysek októberi látogatása Budapesten.

            A két csapat másnap reggel együtt indult a Balaton-felvidékre. Az út során először Várpalotán álltunk meg, ahol a program fakultatív vállalásának részeként a Kárpát-medence egyetlen Trianon Múzeumát tekintettük meg. Mindkét csoport számára nagy élmény volt, de talán a kölcseysek jobban át tudták érezni Trianon tragédiáját, ahogy egy szatmári kislány fogalmazott: „Mindig szokott fájni, de most nagyon fáj!”

            A múzeum után Veszprémbe siettünk, ahol rövid séta keretében ismerkedtünk a város nevezetességeivel, majd egy kis szabad programot követően megérkeztünk szálláshelyünkre, Pálkövére. A csodálatos idő fürdésre csábított, így meghazudtolva a naptárt, a társaság nagy része a Balaton vízében kötött ki. Este gitár segítségével teremtődött kiváló hangulat, melynek mind a diákok, mind a tanárok részei voltak.

            A következő nap túrával indult, a csapat megmászta a Badacsonyt, élveztük a csodálatos panorámát, útközben még szemetet is gyűjtöttünk. Nem maradhatott ki a környék nevezetessége, a badacsonyi borászat megismerése sem, egy kis borgazdaságban tett látogatás keretében. A délutánt Tapolcán, a város és a tavasbarlang megtekintésével töltöttük, ahol a megismerhettük a környék geológiáját, földtörténeti múltját is. És ha már vulkánosság, akkor az utóműködés egy híres „terméke”, a kékkúti ásványvíz felfedezése tette teljessé a napot. Hogy aztán az este ismét a Balaton part szépségeinek élvezésével záruljon.

Hétfőn, április 30-án első utunk a Hegyestűre vezetett, ahol a geológiai park látnivalóin túl, Sárándi tanárnő vezetésével megismerkedtünk a főbb botanikai-zoológiai látványosságokkal is. Az elénk táruló napsütötte Balaton látványa feledhetetlen volt.

A nap Tihany felfedezésével folytatódott, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóközpontjában, a Levendula-házban lehetőség nyílt kézműves foglalkozáson részt venni, mindenki magával is vihette elkészült termékét. Majd következett egy három órás vezetett túra a Tihanyi-félsziget legszebb részeire, melynek során a tanösvényt megtisztítottuk a szeméttől is. A délután, kora este a Tihanyi apátság megtekintésével zárult, majd visszamentünk szállásunkra.

            Mivel a salföldi majorba idő hiányában nem tudtunk elmenni, így a szálláshelyünkön igyekeztünk segíteni, az üdülő környékét szebbé tenni másnap reggel, majd útnak indultunk hazafelé. Balatonfüreden még mindenki élvezhette egy kicsit a Balaton csodás szépségét, utána pedig megindultunk hazafelé, élményekkel telten.

 

            A program a Határtalanul értékelő és bemutató órákkal, illetve az adysok Petőfi Irodalmi Múzeumba történt látogatásával zárult, melyet az Arany János Emlékév alkalmából szerveztünk meg.

            Beszámolónk végén szeretnénk köszönetünket kifejezni a támogatásért az Emberi Erőforrások Minisztériumának, továbbá Pataki Enikő igazgatónőnek, Sárándi Annamária és Polacsek Annamária tanárnőknek a csodás vendéglátásért és az együtt töltött szép napokért! Jövőre folytatjuk!

Fájlok

újságcikk melléklet.pdf (183 KB)
LetöltésMegnyitás

 

« Vissza

©2019 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat