Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

 

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

 

Müpa Partneriskola

 

 

ERASMUS+

Keresés

Európát az osztályterembe - Új lehetőség a németórán

2019 nyarán kaptam az értesítést a DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst) magyarországi szervezetétől, a Német Felsőoktatási Központtól, hogy szervezetük csatlakozott egy nemzetközi kezdeményezéshez, az „Europa macht Schule - Európát az osztályterembe” kezdeményezéshez, és várják az érdeklődő némettanárokat. Mivel szeretem az érdekesnek tűnő új dolgokat, jelentkeztem.

A projekt lényege, hogy egy, jelenleg a magyarországi felsőoktatásban tanuló, német hallgató órákat tartana egy magyarországi középiskolában. A cél, hogy a diákok néhány órán keresztül egy anyanyelvű személlyel beszélgethessenek, dolgozzanak.

Az október végi tájékoztató után már izgatottan vártuk a 10.d osztály németeseivel, mikor kapom meg az értesítést, hogy kiválasztották az általam mentorálandó fiatalt.

Pár nap múlva már fel is vehettem a kapcsolatot Maximilian Mensing münsteri egyetemistával. Max 24 éves angol-történelem tanár szakos hallgató, hamarosan el is jött az Adyba, hogy megismerkedjen a csoporttal, és utána kialakíthassuk a közös oktatási tervünket. Egy alapos, sokrétű ismerkedő beszélgetés után kirajzolódott, hogy a csoportot érdekli Németország és a német nyelv története, ezeken kívül a foci bizonyult a csoport és a hallgató közös érdeklődési területének.

A tanulók ötlete nyomán egy meglepetéssel vártuk Maxot az első órán. A gyerekek egy KAHOOT kvízt készítettek Magyarországról, amelyben mindenki a mobiltelefonos alkalmazás segítségével válaszolt a feltett kérdésekre. Max lett a győztes, ez nagyon jó feszültségoldó feladatnak bizonyult. A hét további két óráján a tanárjelölt vezette a foglalkozást. Az anyanyelvi tanárjelölt német nyelvű óravezetése csak az első néhány pillanatban volt szokatlan a tanulóknak, hamar hozzászoktak a kiejtéshez, csak a beszédtempó volt időnként kicsit gyors.

Nagyon örülök, hogy részt vehettem, részt vehettünk ebben a kezdeményezésben. Mindenki sokat tanult belőle: diákjaim nagyon motiváltak voltak, lelkesen készültek a találkozásra, boldogan dolgoztak Maxszal. A fiatal tanárjelöltnek jó lehetőség volt a tanítási gyakorlatában, hogy idegen nyelvű diákokkal is kipróbálhatta önmagát, és jó érzés volt, hogy szót is tudott érteni velük.

Nagyon eredményesnek és jó lehetőségnek tartom ezt a kezdeményezést. A tanulókkal egyeztetve úgy gondoljuk, hogy ha lehetőség lesz rá a második félévben is, szívesen látunk anyanyelvi tanárjelöltet.

                                                                                               Katonáné Mayer Katalin

                                                                                                     német nyelvtanár

Képgaléria

« Vissza

©2020 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat