Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

 

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

 

Müpa Partneriskola

 

 

ERASMUS+

Keresés

Biológia terepgyakorlat 2018.

 Minél többet ismerünk meg a természet szilárd törvényeiből, annál hihetetlenebbekké válnak a csodák. 

Charles Darwin

 

Hajnalban indultunk el az iskola elől a Rákosivipera-védelmi Központba. Először diavetítés keretein belül ismerhettük meg a nemzetközileg is elismert viperavédelmi program részleteit: hogy hogyan tartják a kígyókat, hogyan szaporodnak, milyen nehézségeket kell legyőzniük a védelemben tevékenykedő szakembereknek. Ezek után élőben ismerkedhettünk a viperákkal. Megtudtuk azt is, hogy olyan módon tartják őket ebben a központban, hogy kifejlett korukban visszaengedhetik őket a szabadba.

Ezt követően a Kiskunsági Nemzeti Parkban található Rendek Tanyára mentünk, ahol kóstolót kaptunk helyi specialitásokból, például a mangalicakolbászból. Ezután a tanyán vezettek végig minket, ahol sok állatot megnézhettünk. Fűszernövények magjaiba is betekintést nyertünk, illetve Olgi néni elmondta nekünk, hogy a homokos földeken miket is lehet termelni. Ebben az ökogazdaságban semmiféle vegyszert nem használnak és mindent saját kézzel készítenek. Feladatlapok segítségével a hazafelé úton megnézhettük, hogy mennyit tanultunk a nap folyamán.

Ez a kirándulás közelebb hozta egymáshoz a résztvevő kilencedik és tizedik osztály biológia tagozatos csoportját, sőt, véleményem szerint még a csoportokon belül is közelebb kerültek az emberek egymáshoz.

 Másnap a Tisza-tavi Ökocentrumba mentünk, amely Poroszló településen található. Kezdetben tutajon utazhattunk egy kis tóban, ami nagyon összekovácsolta már az elején a társaságot, mert mindenki nagyon jól szórakozott. Ezután 3D-s vetítésen vettünk részt, ahol a Tisza-tavi élővilágról tudhattunk meg többet. Megtekintettük a központban lévő kiállítást, többek között Európa legnagyobb édesvízi akváriumát is. Majd hajókázáson vettünk részt. Láttuk a nádast, tündérrózsát, bakcsót, megismertük a sulyom nevű növényt és még sok érdekességet. Több csoportban mentünk, és öröm volt nézni, hogy a két osztály nem különült el egymástól, hanem mindenki befogadóan vegyült a másik osztályban lévő emberekkel. Egy csoportként kirándultunk. Vidra- és pelikánetetést is láthattunk, ami nagyon szórakoztató volt.

Személy szerint nagyon szeretném megköszönni ezeket a terepgyakorlatokat, mert összekovácsolja a társaságot és sok újat tanulhatunk belőle.

Tudással gazdagodva érkeztünk haza mindkét programról.

Kiszely Mónika, 10.c osztály

Képgaléria

« Vissza

©2019 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat