Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

Pro urbe díj logo

PRO URBE

 

Müpa Partneriskola

 

 

ERASMUS+

Keresés

A Madárbarát kert és a Rovar Hotel 2017 tavaszán

1) Az egész télen folyó madáretetést március 15-ével befejeztük. Ennek nem az az oka, hogy az összes madáreleség elfogyott, hanem az, hogy megkezdődött a madarak fészkelési időszaka. A könnyen elérhető magtáplálék pedig káros is lehet, ha a fiókáknak ezt hordják a madarak a rovarok helyett.

Az etetést a téli időszakban Tóth Fruzsina és Szilágyi Anna végezte, mindketten a 11.b biológia tagozatos diákjai.

A madáreleséget nagyon köszönjük mindazoknak, akik hoztak be az iskolába:

Kollár Alexandra 7.a

Horváth Bianka 7.a

Lencsés Vince 7.a

Glázer Bence 8.a

Cseh Marcell 8.a

Szabó Gergely 9.a

Tánczos Marcell 9.a (többször)

Vass Georgina 9.c (többször)

Balázs Dorka 9.c

Bittner Dóra 9.d

Solti Kata 10.b (többször)

Albert Daniella 10.c

Körmendi Anna 10.c

Csiszár Gergely 11.a (többször)

Buga Bence 11.b

Koltai Gábor 12.d (többször)

Kiss Katalin tanárnő

 

2) A madárodúkat még ősszel kiürítettük, kitisztítottuk. Március végén ellenőriztük őket: mindegyikben megkezdődött a fészeképítés. Egyelőre csak mezei verebek fészkelését tapasztaltuk.

 

3) A biodiverzitás kertben, vagyis a fűnyírás alól felmentett területeken is történt változás. A kevésbé esztétikus, hullámos műanyag elhatárolót le tudtuk cserélni igazi, fából készült ágyásszegélyekre. Köszönet az Anthropolis Egyesület anyagi támogatásáért!

 

4) A hátsó kertből, a Rovar Hotel előtti részről eltávolítottuk a szétkorhadt madáretetőt. Sajnos azt a két fát is ki kellett ásni, amiket tavaly a kertészet és mi ültettünk. Ezen a részen menthetetlenül rossz a talaj, most már feladjuk a többszöri próbálkozást, hogy fásítsuk a területet.

 

5) A Rovar Hotel is bővült. Vettünk két új darázs garázst. Az egyik lehetőséget ad arra, hogy a belsejében lévő lárvák fejlődését is figyelemmel kísérhessük. A másik kis polcaira diákok hoztak nádat, amiknek a belsejébe apró darazsak készíthetnek lárvabölcsőt. Lyukacsos téglákat is tettünk a polcokra, hátha van olyan faj, amely az ilyen tágas búvóhelyeket kedveli. Mióta jó az idő, nagy a nyüzsgés a Rovar Hotelben.

 

6) A látvány farakásunkat sikerült olyan akáctörzsekkel bővítenünk, amiket a Röppentyű utcán vágtak le a hivatásos szakemberek. A 11.b biológia tagozatosai hozták be a kertbe az elkért fatörzseket. A tavaly óta beköltözött fali gyíkok biztosan örültek a lakhatásuk bővítésének, mert igen nagy számban napoznak a farakáson.

 

7) A kert fái és bokrai szépen kihajtottak. Március-áprilisban virágzik például a többféle juhar, a babarózsa, a nárciszok és jácintok a kertben. A fű között is sokféle lágyszárú virág nyílik, ezzel is megalapozva a sokféleséget: a virágokon rovarok táplálkoznak, őket pedig a gyíkjaink és a madarak fogyasztják.

 

Frekot Erika

Képgaléria

« Vissza

©2018 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat